Voor een goede behandeling is het noodzakelijk dat ik als therapeut een dossier aanleg. Dit is ook een wettelijke verplichting. Het dossier bevat behalve de contactgegevens ook aantekeningen over uw gezondheidstoestand en evt. gegevens over uitgevoerde onderzoeken en behandelingen.
Ook worden in uw dossier gegevens opgenomen die voor uw behandeling noodzakelijk zijn en die ik, na uw expliciete toestemming, heb opgevraagd bij een andere zorgverlener zoals bijvoorbeeld uw huisarts. Dat kunnen ook gegevens zijn die u mij zelf heeft verstrekt.
De vertrouwelijkheid van deze gegevens is belangrijk en dat betekent dat ik:
· zorgvuldig omga met uw persoonlijke en medische gegevens,
· er voor zorg dat onbevoegden geen toegang hebben tot uw gegevens;
· de gegevens niet langer bewaar dan nodig voor de behandeling of wettelijk verplicht.
De gegevens uit uw dossier kunnen ook nog voor de volgende doelen gebruikt worden:
· om andere zorgverleners te informeren, bijvoorbeeld bij een verwijzing naar een andere behandelaar. Dit gebeurt alleen met uw expliciete toestemming;
· voor het gebruik door een bevoegde waarnemer, tijdens mijn afwezigheid;
· in geanonimiseerde vorm tijdens intercollegiale toetsing;
Als ik vanwege een andere reden gebruik wil maken van uw gegevens, dan zal ik u eerst informeren en expliciet uw toestemming vragen.
Ik handel hiermee in overeenstemming met mijn geheimhoudingsplicht (beroepsgeheim) op grond van de wet en op grond van mijn beroepsregels.
Op de zorgnota die u ontvangt staan de gegevens die door de zorgverzekeraar gevraagd worden, zodat u deze nota kan declareren bij uw zorgverzekeraar.
· uw naam, adres, postcode en woonplaats;
· uw geboortedatum;
· de datum van de behandeling;
· een korte omschrijving van de behandeling;
· de kosten van het consult;
· de wijze van betaling van het consult. Deze gegevens moet ik vastleggen op basis van mijn wettelijke administratieplicht en deze gegevens bewaar ik niet langer dan wettelijk noodzakelijk.
(Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg) SCAG zie links
De kinesiologische (therapeutische) handelingen worden door mij zorgvuldig uitgevoerd overeenkomstig de kwaliteitsstandaard die ik in mijn praktijk hanteer en overeenkomstig het beroepsprofiel en het beroepscompetentieprofiel ondergebracht bij de LVNT. Deze profielen (2015) liggen ter inzage in mijn praktijk.
Sinds 1 januari 2016 is de ‘Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg’ van kracht. Het doel van deze wet is om optimale kwaliteit te waarborgen voor de cliënten die (in dit geval) mijn praktijk bezoeken. Op grond van deze wet ben ik verplicht u vooraf te informeren over de kwaliteitsstandaard die ik in mijn praktijk hanteer (zie hieronder). Bovendien geef ik u informatie over een eventuele klachtenprocedure, de klachtenfunctionaris en de geschillencommissie. Dit voor het geval dat u niet helemaal tevreden bent over mijn werk.
Bent u niet tevreden over de door mij verleende zorg? Laat het mij dan weten; liefst schriftelijk.
Ik neem uw onderbouwde klacht serieus en wil proberen om in een persoonlijk gesprek de door u ervaren knelpunten samen op te lossen. Ik ga ervan uit dat we daar samen prima uit komen.
Bent u na ons gesprek niet tevreden over mijn klachtenafhandeling, dan zijn er twee mogelijkheden:
1. bemiddeling door de vertrouwenspersoon van de LVNT: vul het klachten formulier in en stuur het naar het secretariaat. info@lvnt.nl
2. of u kunt uw klacht schriftelijk onderbouwd voorleggen aan de onafhankelijke klachtenfunctionaris van de SCAG. Is er na 6 weken (uiterlijk 10 weken) geen voor u bevredigende oplossing dan kunt u òf naar de burgerlijke rechter òf naar de geschillencommissie die een bindende uitspraak doet. Mijn praktijk is aangesloten bij de geschillencommissie van de SCAG.
In omgang met mijn cliënten gelden de bepalingen, de
beroepscode en de klacht en tuchtregeling van de TCZ
Vertrouwen berust op twee uitgangspunten:
1. Vakkennis kinesiologie
2. De relatie met elkaar.
ad. 1 Vakkennis kinesiologie
Ik werkvolgens kinesiologische protocollen waarbij ik volgende basisprincipes hanteer:
Via de kinesiologische spiertest vraag ik tijdens de sessie informatie op. De uitslag van de spiertest is altijd subjectief en situatie-afhankelijk. Daardoor is de spiertest geschikt om de individuele proces van een cliënt aan te sturen. Ik neem de uitslag mee in de keuze van de behandeling. Echter, de spiertest is niet geschikt om een objectieve diagnose te stellen en kan om deze reden nooit een diagnose van de reguliere gezondheidszorg vervangen.
De behandelprocedure bestaat uit volgende stappen:
Stap 1: het gesprek met de cliënt over zijn behandelvraag; zijn doel.
Stap 2: het zoeken van de stressoren m.b.t. het gestelde doel; de onbalans opsporen via de spiertest;
Stap 3: het bewerken van deze onbalans met behulp van behandeltechnieken waar de kinesioloog voor is opgeleid;
Stap 4: het controleren van het effect van de behandeling via de spiertest;
Stap 5: het gesprek ter de afsluiting van de sessie.
Meer informatie over kinesiologie vind u op de website van de beroepsvereniging LVNT onder platform voor kinesiologie.
ad. 2 de relatie met elkaar
Binnen de kinesiologie is de relatie tussen kinesioloog en cliënt heel belangrijk. Ik schenk veel aandacht aan een goede communicatie. Om misverstanden te voorkomen verstrek ik ook vooraf weloverwogen informatie aan de cliënt en sluiten we, om de behandelvraag, het doel, de verwachtingen van de kinesiologische behandeling helder te hebben, een behandelovereenkomst.
Voor mij is een sfeer van openheid en vertrouwen belangrijk om optimale resultaten te behalen. Om wensen duidelijk te krijgen. Ook om misverstanden en ontevredenheid te voorkomen.
De basis van het kinesiologische werk is de gelijkwaardigheid tussen de kinesioloog en de cliënt. Het proces dat door kinesiologie wordt aangestuurd is gebaseerd op de zelfverantwoording van de cliënt. De kinesioloog heeft als deskundige kennis van de kinesiologische behandeltechnieken. De cliënt houdt altijd de verantwoordelijkheid over zijn proces. Voor de kwaliteit van mijn therapeutisch handelen ben ik als kinesioloog verantwoordelijk, maar voor de toepassing van de kinesiologische behandeling is de cliënt verantwoordelijk.
De algemene voorwaarden van de LVNT zijn bij de KvK neergelegd.
Vertrouwelijkheid van de consulten/therapie
Vergoeding van de therapie
Bijzondere bepalingen
Verhindering behandelaar: Als de kinesioloog door ziekte of andere oorzaken voor een periode langer dan vier weken niet in staat is zelf de consulten, behandelingen of sessie te voeren, kan zij/hij voorstellen een collega-kinesioloog in haar/zijn plaats in te schakelen die de behandeling overneemt.
In het geval dat de cliënt dit niet wenst te accepteren dient zij/hij dit schriftelijk aan de kinesioloog/behandelaar kenbaar te maken en eindigt deze overeenkomst per de datum van ontvangst van bedoeld schrijven aan de kinesioloog/behandelaar.
Na beëindiging van de overeenkomst worden slechts de kosten van de behandelingen/consulten in rekening gebracht tot de eerdergenoemde datum.
De therapeut adviseert de cliënt na een intakegesprek op basis van testresultaten. Bij de start van de eerste testbehandeling gaan de therapeut en de cliënt een overeenkomst aan, waarop deze Algemene voorwaarden van toepassing zijn, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.
Indien de cliënt verhinderd is op de afgesproken datum en tijdstip op het praktijkadres
aanwezig te zijn (de therapeut niet kan ontvangen) dient hij de therapeut hiervan zo spoedig mogelijk op de hoogte te stellen. Indien de cliënt korter dan een etmaal (24 uur) voor genoemd tijdstip bericht van verhindering aan de therapeut geeft, dan wel geen zodanig bericht geeft, is de therapeut gerechtigd om het honorarium voor de desbetreffende afspraak aan de cliënt in rekening te brengen. Bij afspraken op een dag volgend op een zondag of op één of meer erkende feestdagen wordt bedoelde termijn van 24 uur geacht in te gaan om 18.00 uur op de laatste voorafgaande gewone werkdag. Bij een gewone maandag gaat de termijn dus
in om 18.00 uur op de voorafgaande vrijdag.
Bij het intakegesprek, of uiterlijk voor de behandeling aanvangt, deelt de therapeut de cliënt mondeling of schriftelijk mede welke tarieven er gelden en welke voorwaarden van toepassing zijn. De tarieven zijn inclusief BTW of andere wettelijke heffingen indien en voor zover die berekend zouden moeten worden. Het honorarium van de therapeut is niet afhankelijk van de uitkomst van de verleende diensten, tenzij anders is overeengekomen. Indien na totstandkoming van een overeenkomst, doch voordat de vervolgbehandelingen hebben plaats gehad, lonen en prijzen een wijziging ondergaan, is de therapeut gerechtigd het overeengekomen tarief overeenkomstig aan te passen, tenzij daar andere afspraken over zijn gemaakt.
Tenzij anders is overeengekomen betaalt de cliënt aan de therapeut voor ieder consult direct na afloop daarvan, zulks tegen overgave van een door de therapeut ondertekende kwitantie of een getekende nota met de tekst “voldaan” via de mail.
Indien de therapeut en de cliënt, in afwijking van artikel 6 overeenkomen dat wordt betaald op declaratiebasis, is de cliënt gehouden om binnen de op de nota gestelde termijn van tenminste 14 dagen na de declaratiedatum het verschuldigde over te maken op de door de therapeut aangegeven bank/postgirorekening. Compensatie door de cliënt met bestaande of vermeende vorderingen op de therapeut uit welk hoofde dan
ook, is uitdrukkelijk uitgesloten. Bij niet-betaling binnen de gestelde datum is de therapeut gerechtigd om vanaf de dag daarop volgend wettelijke rente over het verschuldigde in rekening te brengen zomede alle kosten verband houdende met de inning van de desbetreffende vordering, waaronder uitdrukkelijk mede worden verstaan kosten ter incasso door een incassobureau en gerechtelijke kosten.
Voor de bepaling van hetgeen door of met betrekking tot de cliënt te eniger tijd aan de therapeut verschuldigd is, zijn de boeken en de administratie van de therapeut bepalend, zulks behoudens tegenbewijs. Bezwaren tegen de hoogte van het behandelingsbedrag schorten de betalingsverplichting niet op.
Het advies van de therapeut is naar zijn aard resultaatgericht, zonder dat resultaat te garanderen. De therapeut sluit elke aansprakelijkheid uit terzake van schade of letsel voortvloeiend uit of verband houdende met de opvolging door de cliënt van door de therapeut verstrekte adviezen, tenzij sprake is van opzet of grove schuld van de kant van de therapeut. Op het handelen van de therapeut zijn de reglementen, waaronder het “Klachtrecht” en de “Handelingen”, van de LVNT; http://www.lvnt.nl
van toepassing.
Aansprakelijkheid. De inhoud op de website/webpagina is van algemene informatieve aard. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. U bepaalt zelf de waarde van de informatie voor uw eigen situatie. U blijft zelf verantwoordelijk voor de acties die u onderneemt of laat aangaande uw gezondheid. We raden overigens vrijblijvend aan om een huisarts te raadplegen als u informatie en advies wilt hebben aangaande uw specifieke situatie. De eigenaar van deze website aanvaardt geen aansprakelijkheid voor enige schade die zou kunnen voortkomen uit het gebruik van informatie, links of richtlijnen op deze website. • De website/webpagina bevat hyperlinks naar websites van derden, waarover de eigenaar van deze website geen zeggenschap heeft en er derhalve niet voor in kan staan dat de inhoud van deze websites juist, volledig en actueel is. • De eigenaar van deze website is niet aansprakelijk voor welke schade dan ook, direct of indirect, die op enige wijze is ontstaan of voortvloeit uit: • het gebruik van de website/webpagina en de inhoud, of de wijziging of de niet beschikbaarheid van de website en de inhoud; • het gebruik van hyperlinks naar websites van derden en de inhoud, of de niet beschikbaarheid van de hyperlinks. Intellectuele eigendom. De auteursrechten op de website/webpagina(s) berusten bij de eigenaar van de website, tenzij anders aangegeven. Het is toegestaan de inhoud voor persoonlijk gebruik te downloaden of te printen. Het is uitdrukkelijk niet toegestaan (een gedeelte of gedeeltes van) de inhoud voor andere doeleinden te gebruiken en in het bijzonder niet voor commerciële exploitatie. Ongeautoriseerd of oneigenlijk gebruik van de webpagina of de inhoud daarvan kan een inbreuk opleveren op intellectuele eigendomsrechten en/of in strijd zijn met wet- en regelgeving op onder meer het gebied van privacy.
Ingeval van een incident neem ik, Hester Vis, daarover na het ontdekken direct contact op met de cliënt,
draagt ik zorg voor een volledig dossier en verzamel alle gegevens die behulpzaam kunnen
zijn bij het vaststellen van de feiten.
Daarnaast onderneemt Hester Vis wat nodig is om eventuele negatieve gevolgen van het incident
voor de gezondheidssituatie van de cliënt weg te nemen of te beperken en verleent Hester Vis
medewerking aan een eventueel door de cliënt gewenste second opinion.
Zodra de toedracht van het Incident bekend is, wordt de cliënt duidelijk geïnformeerd over aard
en toedracht en wordt dit in het dossier opgenomen. In het kader van deze communicatie wordt
zoveel mogelijk aangesloten bij de wensen en behoeften van de cliënt.
Is er sprake van een calamiteit dan wordt in aanvulling op bovenstaande onverwijld de Inspectie
Gezondheidszorg geïnformeerd.
In de reglementen is ondermeer opgenomen het inzagerecht van de cliënt in het eigen dossier.
Namens de LVNT