Bewegingsleer
Kinesiologie komt uit de natuurgeneeskunde en betekent: “De leer van de beweging”. Het combineert Oosterse visies over het stromen (bewegen) van energie met kennis uit de westerse geneeswijzen. Deze methode werd rond 1960 in Amerika ontwikkeld door arts en chiropractor George Goodheart.
Kinesiologie gaat over beweging
Kinesiologie communiceert met het lichaam
via het spiertesten
Een kinesioloog neemt een verandering in
spierspanning waar
Een kinesioloog zoekt naar de
onderliggende achtergrond van de klacht en zoekt naar de best passende ondersteuning o.a. acupressuur, breinintegratie oefeningen, stressverminderings- en visualisatietechnieken
Kinesiologie vergroot het inzicht en het bewustzijn met betrekking tot de klacht
Kinesiologie streeft naar meer balans en evenwicht
Kinesiologie werkt niet met de ziekte maar met de stress die de cliënt ervaart en brengt het vlucht/vechtmechanisme tot rust
De kinesioloog stelt geen diagnose
anders gezegd:
Oorzaken en behandelen:
Een arts diagnosticeert en behandelt.
Een kinesioloog kijkt naar de achtergronden en brengt weer in balans.
Voedingsadvies:
Een diëtiste geeft voedingsadviezen.
Een kinesioloog zoekt uit welke voedingsmiddelen een onbalans veroorzaken in het energetische systeem.
Opsporen en opheffen van blokkades en verstoringen
Wanneer je stress ervaart kun je niet helder denken, alleen overleven, vluchten of vechten. Ons lichaam is er van nature op gericht om ons te beschermen tegen angst en pijn. Dit gebeurt doordat het lichaam negatieve gevoelens en emoties blokkeert. Kinesiologie helpt je deze negatieve effecten van emoties uit het verleden op te sporen (zonder deze opnieuw te beleven), inzicht en bewustzijn te krijgen zodat je nieuwe keuzes kan maken, met als doel dat je je totale breinvermogen weer tot je beschikking hebt. Hierdoor voel je je meer in balans en meer ontspannen.
Spiertesten
De eerste stap is inzicht te krijgen in de oorsprong van de klachten. De toegepaste kinesiologie maakt hiervoor gebruik van spiertesten. Bij deze zachte methode oefen ik een lichte druk uit op de onderarmen van de cliënt en geeft het lichaam een reactie op de vragen die ik stel. Wanneer de armen de zachte druk makkelijk kunnen tegenhouden tijdens de vraagstelling is er geen sprake van stress of verstoring op dat punt. Reageren de spieren tijdens het stellen van vragen door hun vitaliteit te verliezen, waardoor de armen vanzelf meegeven dan betekent dat er stress , een blokkade of een verstoring is. Zo kan je uitzoeken op welke manier de balans in het lichaam verstoord is geraakt. De volgende stap is om het zelfgenezendvermogen van het lichaam te stimuleren en de balans in het lichaam weer te herstellen.
Gedragsbarometer
Wat deze methode zo bijzonder maakt is dat dit een mogelijkheid kan zijn om een verband te leggen tussen een lichamelijke klacht of pijn en de emotie die hier aan ten grondslag ligt. Deze verbanden kunnen gelegd worden met behulp van de gedragsbarometer. Deze kaart kan inzicht geven in het patroon van gedrag en gevoelens welke een rol spelen bij het thema waaraan gewerkt wordt. De linkerkant gaat over gedrag en gevoelens die je graag wilt. De rechterkant laat zien waar je in vastloopt. Daardoor ga je je soms anders gedragen dan je je voelt, bijvoorbeeld als je in je onderbewustzijn bang bent kan zich dat op het bewuste niveau uiten als boosheid of stoer doen als je verdrietig bent of juist angstig als je boosheid onderdrukt. Het lichamelijk niveau in de barometer laat de herinneringen uit je vroegste kindertijd zien. Herinneringen die je kunnen belemmeren waardoor je niet vrij kunt kiezen hoe je iets wilt doen. De gedragsbarometer geeft een helder en herkenbaar inzicht en helpt je focus te richten op wat je graag zou willen.
Wat verstaan we eigenlijk onder Stress?
De oorzaken van de blokkades noemen we stress en kan in verschillende vormen voorkomen:
– Mechanische stress: lichamelijke problemen als gevolg van (sport)blessures, gewrichtsslijtage of orgaan problemen
– Chemische stress: voeding, zoals allergieën, verkeerd of eenzijdig eten, gebruik van medicijnen, milieuvervuiling, electro-smog etc.
– Emotionele stress: de meest bekende vorm als men het in de spreektaal over stress heeft. Bijvoorbeeld problemen op het werk of op school, in de relatiesfeer, angsten, verdriet en boosheid.